Anmälan Anmälan

Abloc Gravel Challenge Bauerskogen 2021

När våren står för dörren så är det dags för den andra upplagan av Abloc Gravel Challenge Bauerskogen. Senast det begav sig bjöds vi på det mesta. Det var snö på backen, solen sken och gruset var magiskt. Vi njöt, och stämningen var lika god som kaffet.

Abloc Gravel Challenge Bauerskogen är fullproppad med de bästa av Vätterbygdens grusvägar. Vi utgår från Bauergården i Bunn, tre mil norr om Jönköping/en dryg mil sydost om Gränna. Här samlas vi för en kopp kaffe och genomgång, och äter gott efter avslutat dagsverke innan det är dags för klassisk Abloc-prisutdelning. Givetvis serveras en fika modell större längs vägen från våra kompisar på Gårdsrosteriet Vista.

Banan mäter ca 90 km och går i så stor utsträckning som möjligt på grusvägar. Cykelcross, gravelbike eller MTB är rekommenderat. Har man dessutom skärmar på cykeln får man lite extra kärlek. Vi kör i grupper om max 8 (se mer nedan) och håller ihop, men på ett par segment släpps farten fri för den som vill att det ska bränna lite extra i låren.

Du kan läsa mer om banan i ett reportage från Svenska Cycling Plus som du hittar här.

Covid-19
För att kunna genomföra eventet har vi haft dialog med smittskyddsenheten i Region Jönköping och gjort flera anpassningar. Vi följer givetvis Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Den största skillnaden mot ett vanligt Abloc-event är att du måste anmäla på förhand vilken grupp du vill cykla i och får en bestämd starttid. Vi kommer max att vara 7 cyklister + 1 ledare per grupp. För att grupperna inte ska blandas startar de med 20 minuters mellanrum, och vi ber dig att inte komma till startplatsen mer än 20 minuter före din starttid. De snabbaste grupperna startar först för att vi inte ska klumpa ihop oss längs vägen.

Alla samlingar, fika, lunch och prisutdelning kommer att vara utomhus och bara tillsammans med gruppen du anmält dig till.

Kom ihåg att hålla avstånd, tvätta händerna ofta, och stanna hemma om du är sjuk. Handsprit finns att tillgå vid alla depåer. Vi älskar kramar, men vi får spara på dem till senare.

Om du vill cykla själv och starta valfri tid 8:00-9:00 eller 9:00-10:00 går det också bra, det finns 8 sådana startplatser per timme att boka. Dessutom har vi 6 cykeldatorer från vår partner Wahoo med rutten inlagd att låna - säg bara till innan.

Startgrupper
Vi delar upp grupperna i den klassiska Abloc-klassificeringen snabb - mellan - snygg. Att uppskatta snittfart är alltid svårt eftersom det beror på väder och vind, men eftersom John Bauers skogar är kuperade tror vi att medelhastigheten för den snabba gruppen kommer att hamna runt 24-26 km/h, mellan ca 21-23 km/h och snygga gruppen ca 19-21 km/h. Starttiderna är som följer:

08:00 - Snabb 1, 90 km
08:20 - Snabb 2, 90 km
08:40 - Mellan 1, 80 km
09:00 - Mellan 2, 80 km
09:20 - Mellan 3, 80 km
09:40 - Snygg 1, 80 km
10:00 - Snygg 2, 80 km

Om Abloc Gravel Challenge
En Gravel Challenge är Ablocs själ och kärna som fått koka ner till ett endagsevent. Den innehåller alla komponenter som vi tycker är nödvändiga för en härlig dag på cykeln – en lång runda i härliga människors sällskap, grandios fika, chans att släppa ut tävlingsdjävulen efter egen förmåga, och skönt häng och god mat tillsammans efteråt.

På våra Gravel Challenges utnyttjar vi Sveriges gömda cykelskatt – grusvägarna! Så gott som bilfria och oftast natursköna gör dem till en perfekt mötesplats för landsvägs- och mountainbikecyklister. Vi delar in oss i grupper efter förmåga för att alla ska få en så njutbar upplevelse som möjligt, och längs rundan har vi lagt in ett antal segment där man själv bestämmer farten och poäng delas ut till de första. När segmentet är avslutat samlas gruppen ihop och kör gemensamt vidare.

Drygt halvvägs anländer grupperna till en gemensam fikaplats där frallor, kakor, godis och inte minst kaffe i närmast obegränsade mängder finns framdukat. Här får deltagarna chans att fylla på med energi och byta grupp om man känner att det gått aningen för fort eller för långsamt.

Även sista delen av rundan innehåller ett antal segment blandade med lugnare transportsträckor innan alltihop avslutas med en rafflande jaktstart baserat på poängen man samlat längs vägen. Därefter blir det afterbikehäng där man kan diskutera dagens strapatser med sina nyfunna cykelvänner över en bit mat, följt av prisutdelning. Det är dock ingen regelrätt prisutdelning på så sätt att den som varit snabbast som vinner, utan i Abloc-världen är det sådant som snyggast vurpa och bästa medcyklist premieras.

Vad gäller?
I anmälningsavgiften ingår guidad cykeltur, Abloc-fika, mat efteråt, samt ambulerande servicebil som assisterar vid mekaniskt eller kroppsligt strul.
Detta är ingen tävling, vi cyklar på allmänna vägar och alla trafikregler gäller.
Vi respekterar våra medtrafikanter.
Allt vi tar med oss ut tar vi också med tillbaka.
Du ansvarar själv för att kropp och cykel är i lämplig form för dagen. Deltagande sker på egen risk.
Anmälan är bindande och det är ingen ångerrätt på idrottsevenemang. Abloc har inte möjlighet att återbetala startavgiften, kolla gärna om din försäkring täcker eventuellt återbud eller se exempelvis Startklar. Det är även ok att sälja sin startplats, ett byte kostar 100 kr och ska meddelas Abloc. Om gällande restriktioner ändras på ett sådant sätt att eventet inte kan genomföras kommer vi att erbjuda startplatsen tillgodo till ett kommande år eller 80 % av anmälningsavgiften tillbaka.

Facts

Vad?
Abloc Gravel Challenge Bauerskogen

Var?
Bauergården, Bunn

När?
27 mars, samling beroende på startgrupp

Varför?
För att cykla grus är det bästa man kan göra!

Distans
80-90 km, vi delar in oss i grupper efter dagsform.

Obligatoriskt
Cykel och hjälm i gott skick, en extraslang samt stort fikasug.

Guldstjärna
Med stänkskärmar och kompislapp gör du livet lite bättre för cyklisten bakom och skaffar dig fler kompisar i klungan!

Anmälningsavgift
545 kr

Antal platser
7 st per startgrupp + 1 ledare

Paketpris boende + startplats
1095 för del i dubbelrum eller 1445 kr för enkelrum

Anmälan