Anmälan Anmälan

Abloc Challenge Utvandrarleden

Lördagen den 24/4 välkomnar vi er till Abloc Challenge Utvandrarleden!

Ett event i Smålands inland, denna dröm om röda stugor, djupa skogar, mörka näckrosfyllda vattendrag och kanske framför allt stenmurar. Stenmurar som vittnar om hårt slit och mången böjd rygg. Här har vi jobbat med ett projekt som heter Upptäck Utvandrarleden i Småland på cykel under två år. Mitt ut i ingenstans har vi vaskat fram så många guldvägar, tänk om Karl-Oskar och Kristina känt till denna skatt...

Nu vill vi tillsammans med Korrö, Grimsnäs, Moshults Vandrarhem, Långasjövandrarhem med flera visa er vilka guldkorn av grus som vi har hittat!

Abloc Challenge Utvandrarleden är en utmaning anpassad för läget vi just nu befinner oss i, där vi istället för att cykla i en större grupp rullar i par om två. Det blir äventyr med trygghet runt hörnet i form av servicebilar, fikor, GPX-filer och avslutande middag med mera, allt utomhus och med mycket avstånd och plats. För om det är något Utvandrarbygden har gott om så är det just plats och lugn vilket ger skön harmoni till äventyret.

Vi har hämtat mycket inspiration av vårt populära event Coast2Coast som vi körde i somras mellan Varbergs fästning och Kalmar Slott. Här finns dock inga slott och fästningar men väl grottor och hundratals röda stugor.
Ni kan välja på tre olika typer av rundor:
MTB (stig och grus)
GRAVEL (mest grus och traktorvägar)
LVG (nästan bara asfalt).
Rundorna finns i olika längd, 83 – 135 km, mer info hittar du nedan.

Det är lugnt och stilla men också utmanande när vi tar vi oss an äventyret på stig, grus och asfalt i ett försök att bemästra naturen som under 1800-talet fick tusentals smålänningar att emigrera till Amerika. Det är vackert så det förslår, men kanske inser vi efteråt varför Karl-Oskar och Kristina tog båten.
Rutten går från Korrö i djupaste Småland genom författaren Vilhelm Mobergs hembygd och passerar kända byar och platser från Mobergs världsberömda bok "Utvandrarna". Ljuder, Åkerby, Långasjö, Korpamoen, Moshult och Duvemåla, ja ni förstår.
Kanske kommer du någon gång under färden att känna ”Jag tyar inte mer”, men ge inte upp, för Abloc-fika med Maggans kolakakor väntar runt krönet, liksom afterbike, sköna skrönor och härliga vänner.

Så här går det till
Abloc Utvandrarleden Challenge är inte på något sätt en tävling, utan handlar helt och hållet om upplevelsen och äventyret. Farten väljer du själv.
Med det sagt är anmälan endast öppen för team om 2 personer, lika mycket för det sociala som för säkerheten. Teamet måste hålla ihop längs hela rutten. Det är helt okej att samarbeta med andra team och hjälpas åt, så länge Folkhälsomyndighetens restriktioner följs.
Som sagt finns det tre olika rundor beroende på vilket underlag du föredrar, men de har alla gemensam start- och målplats och alla passerar de fikadepåer vi beskriver här nedan.

Dagen startar och avslutas på Korrö. Mitt i den strömmande Ronneybyån ligger den historiska hantverksbyn med restaurang och vandrarhem. Här inleder vi med en god kopp kaffe och genomgång i smågrupper innan ni rullar ut på äventyret med er partner.
Ni kommer en vecka innan eventet få er valda runda som GPX-fil där ni guidar er själva via er telefon eller cykeldator.
Vi har 10 st cykeldator ifrån vår partner Wahoo att låna för dagen med alla inlagda rutter vilket gör det mycket enkelt att hitta. Skriv en kommentar vid anmälan om ni vill låna, först till kvarn.
Vid vackra Grimsnäs Herrgård efter ca en timmas cykling har vi dagens första depåstopp. Där blir det fika med välsmakande närproducerat tilltugg. På Grimsnäs Herrgård finns också möjlighet för ett att boka boende till ett fint paketpris via oss.
Vi rullar ut i skogarna igen i trakterna av Skruv där det finns både lokalt bryggeri och glasbruk och efter lite kringelikrok är vi i Moshult.
Vilhelm Moberg växte upp här och inspiration till sina noveller och romaner. Moshults vandrarhem bjuder på förfriskningar innan vi rullar vidare.
Efter ytterligare en stor portion småländsk glesbygdsromantik landar gravel- och MTB-rundan in på Korpamoen, här bodde Karl-Oskar och Kristina innan de flyttade till Amerika. Här finns fortfarande en liten utställning om filminspelningen kvar, dessutom är det väl i det närmaste själva essensen av dåtidens Småland. Om du väljer att köra landsvägsrundan kan du också ta dig hit genom en kort avstickare på en grusväg.
Dagens huvudnummer i fikaväg står Maggan och Hasse för, när de serverar här hembakta kolakakor, sockerkaka och hallongrottor ihop med stora leenden och nyrostat kaffe från Balck Coffee tillsammans med Café Stallet vid Långasjö vandrarhem.
Sjöarna längs rundorna är många, i somras när vi körde vår MTB Challenge var det flera som tog ett dopp eller två, kanske är det något svalare nu men ändå så fint att vila ögonen på.
Under dagen finns två servicebilar på standby på banan om någon får problem med kropp eller cykel. Vi är också själva ute och rullar som cyklade guider för att ha koll på hur ni har det.
Dagens sista vätskedepå för er som kör gravel eller MTB-rundan är i idylliska Abrahamshult vid Abrahamshult Camp.
Vid målet på Korrö blir det traditionsenlig men distanserad afterbike. Här kommer det att serveras en närproducerad gulaschsoppa på Småländsktvis med nybakt bröd och kaffe och kaka på maten i fantastisk miljö utomhus.

Anmälan
Anmälan öppnar 4/4 och priset per lag är 1195:- I det ingår en rejäl Ablocfika, 3 vätskepåer, afterbike med småländsk gulaschsoppa, nybakt bröd, kaffe & kaka, GPX-fil med ruttinfo, tillgång till servicebil och chans till hjälpryttare.
Anmälan är bindande, och ingen ångerrätt gäller för idrottsevenemang. Det går bra att sälja vidare sin startplats om man skulle få förhinder, namnbyte kostar 100 kr och ska meddelas Abloc.

Ni kan också boka boendepaket enligt nedan. Ni gör det via denna länk https://tickset.com/event/1603/XUYpWEst7YoK/

 • Grimsnäs Herrgård B&B
  Tvårätters supé, frukost, del i dubbelrum egen dusch och wc i korridor och, cykelförvaring, cykeltvätt. 995
 • Paketerbjudande Korrö Gårdshotell
  Tvårätters supé, frukost del i dubbelrum med dusch och wc, cykelförvaring, cykeltvätt. 995
 • Paketerbjudande Långasjö Vandrarhem
  Tvårätters på kvällen, frukost, bäddat, del dubbelrum med delad dusch och wc, cykelförvaring (max 6) ,
  cykeltvätt 790
 • Paketerbjudande 1 Moshult Vandrarhem
  Husman, frukost, bäddat, del i dubbelrum cykelförvaring, cykeltvätt. 850

Glömt inte ange vilken natt ni önskar eller kanske både fredag och lördag.

Utrustning
Du väljer själv vilken typ av cykel du vill köra på, anpassad så klart efter den rundan som ni anmält er till, så länge den är i bra och säkert skick.
Alla deltagare måste ha cykelhjälm. Ta också med en powerbank för att kunna ladda telefon/cykeldator vid behov. Ni måste också ha med er reservdelar för att klara enklare mekaniska bekymmer (pump, reservslang, kedjelås, multiverktyg, lagningslappar, etc.). Tänk på kläder efter väder.
Vi rekommenderar att ta med extra energi och ordentligt med vatten, gärna både flaska och en vätskeryggsäck. Det går åt mycket vätska och en hel del ”kräm till benen” under det här äventyret, även fast det finns flera fikadepåer där man kan fylla på både mage och flaskor.
Under dagen finns en servicebil på standby ifall otur med material eller form skulle vara framme. Vid en allvarlig olycka ringer vi givetvis 112, men om något annat inträffar som gör att ni inte kan fortsätta kommer vi och plockar upp er.

Covid-19
Vi följer givetvis Folkhälsomyndighetens rekommendationer, därför är vi utomhus hela dagen och vi kör i par om två med mycket utrymme mellan oss. Vi släpper iväg 4 par var tionde minut mellan 07:30 – 09:30 och starttid bokar ni vid anmälan. Kom ihåg att tvätta händerna vid fikadepåerna, och stanna hemma om du är sjuk.
Vi älskar kramar, men vi får spara på dem till lite senare.
Ditt ansvar som deltagare:

 • Har egen olycksfallsförsäkring.
 • Håll rent och snyggt efter dig och självklart ta han om ditt eget skräp
 • Visar hänsyn till andra deltagare samt till boende trafikanter och djur länge med banan.
 • Hjälper varandra om något oförutsett inträffar.
 • Meddelar ledare om man bryter.

Frågor
Undrar du över något? Bara maila oss på event@abloc.se så hjälper vi till!
https://www.utvandrarleden.se/

Sträckor

 • Gravel- 83 km & 135 km
 • MTB- 118 km
 • LVG- 114 km & 195km

Fakta

Var?
Korrö, mitt i hjärtat av Småland mellan Kalmar, Karlskrona och Växjö. Ca 2 timmar i bil ifrån tex Malmö, Jönköping och Halmstad.

När?
Lördagen 24 april

Anmälan öppnar
Söndag 4 april 18:00

Anmälan boende
https://tickset.com/event/1603/XUYpWEst7YoK/

Starttid
Vi släpper iväg 4 par var tionde minut mellan 07:30 – 09:30 och starttid bokar ni vid anmälan.

Pris
1195:-/lag

Vad ingår?
Ablocfika, 3 vätskepåer, afterbike med småländsk gulaschsoppa, nybakt bröd, kaffe & kaka, GPX-fil med ruttinfo, tillgång till servicebil och chans till hjälpryttare.

Boende
Korrö, Grimsnäs, Moshults Vandrarhem, Långasjövandrarhem Bokning sker via tickset

Frågor och funderingar
event@abloc.se

Anmälan