Anmälan Anmälan

Coast2Coast

Från Hallands bördiga bokskogar till den småländska storskogen, från Varbergs fästning till Kalmar slott, från västkust till östkust. 45 mil på två dagar över slingrande skogsvägar, sportgrus och makadam. Där här är en resa lika mycket genom genom tid som genom rum, en blandning av historia och nutid.

Detta är en resa som vi länge drömt om att genomföra, och nu är det äntligen dags. Man skulle kunna beskriva konceptet som en lyxigare variant av bikepacking, all-inclusive om man så vill. Vi har fixat och provkört rundan, maten finns framdukad och sängarna är bäddade med de lenaste lakanen. Du behöver bara bära med dig det nödvändigaste, resten transporterar vi i bilen.

Coast2Coast är inte på något sätt en tävling, utan handlar helt och hållet om upplevelsen. Farten väljer du själv. Med det sagt är anmälan endast öppen för team om 2 personer, lika mycket för det sociala som för säkerheten. Teamet måste hålla ihop längs hela rutten. Det är helt okej att samarbeta med andra team och hjälpas åt, och spontana lagtempon uppmuntras.

En vecka före eventet kommer vi att skicka ut en GPX-fil med banan, samt en lista på ställen längs vägen där man kan fylla på med vatten och/eller energi. Varje dag ingår en fikadepå från Abloc, en lunch samt middag. Dessutom blir det Asas magiska frukostbuffé på söndagen.

Om rutten
Rutten är ett äventyr utöver det vanliga, det bjuds på glesbygdsromantik så det förslår. Eller vad sägs om över 30 mil utan att passera en enda by med fler än 100 invånare? När vi provkörde banan mötte vi lika många skogsmaskiner som bilar, det är också ganska talande.

Att cykla i svensk glesbygd innebär oftast grusvägar, och det här är inget undantag. Rutten utnyttjar till väldigt stor del den cykelskatt som det svenska nätverket av skogs- och bruksvägar utgör. Totalt är det mer än 75 % av sträckan som går utanför asfalterade vägar, och på din resa mellan Varberg och Kalmar kommer du att cykla genom vad som känns som en skog utan slut. Då och då bryts dock skogslandskapet upp av mindre åkerplättar som karvats ut genom århundraden av hårt arbete.

Utanför tätorterna är det faktiskt bara tre ställen med över 5 kilometer sammanhållen asfaltskörning, att jämföra med de 23 grussektionerna som är mer än en halvmil.

Och som sagt, historia råder det ingen brist på längs rutten. Kalmar och Varberg är två av Sveriges äldsta städer. De grundades redan runt år 1100 respektive 1342, och har spelat en avgörande roll sedan dess. Nu är det din tur att ge dig på en historisk utmaning.

Boende och mat
Att efter 235 km rulla utför den långa nedförsbacken mot Asasjön och sedan defilera de sista kilometerna av etapp 1 över ängarna fram till Asa Herrgård i solnedgången är en känsla som bara måste upplevas. I receptionen väntar lagets rumsnycklar och segerdryck, och innan den fantastiska middagen på lokala råvaror kan du ta ett dopp i sjön och en afterbike-öl i bastun.

Skåla kommer vi såklart även göra utanför Kalmar-slott, och där blir det en magisk pizza i gräset om vi har vädret med oss.

Varje dag ingår även en lunch och en fikadepå, så har du bara ordentligt med energi med dig från början går det att ta sig hela vägen utan att öppna plånboken.

Utrustning
Du väljer helt själv vilken typ av cykel du vill köra på, så länge den är i bra och säkert skick. Vi rekommenderar en grusvägscykel eller cykelcross med hyfsat breda däck, men om du hellre tar en MTB för extra komfort är det fritt fram. De allra flesta grusvägarna går bra att köra på en racer, men bitvis är det nog lite väl stökigt för så smala däck.

Alla deltagare måste ha cykelhjälm, och minst en i laget ska bära med sig första hjälpen. Ta också med en powerbank för att kunna ladda telefon/cykeldator vid behov. Ni måste också ha med er reservdelar för att klara enklare mekaniska bekymmer (pump, reservslang, kedjelås, multiverktyg, lagningslappar, etc.). Ha också med dig kläder efter väder, och massvis med energi och vatten. Fram- och baklyse kan vara bra att ha med om något oväntat händer längs vägen.

Övrig packning (som ombyte, skor, energi för dag 2, necessär, osv) transporterar Abloc åt dig från Varberg till Asa och vidare till Kalmar.
Under båda dagarna finns en räddningsbil på standby ifall oturen med material eller form skulle vara framme. Vid en allvarlig olycka ringer ni givetvis 112, men om något annat inträffar som gör att ni inte kan fortsätta kommer vi och plockar upp er.

Cykeldator från vår partner Wahoo med rutten inlagd går att hyra för 350 kr.

Anmälningsavgift mm
Pris per team à 2 personer: 6 245 kr. I priset ingår:
Övernattning i dubbelrum på Asa Herrgård
2x lunch
2x fika
2x middag
Dryck vid ankomst till Asa
Väsktransport Varberg-Asa-Kalmar
Tillgång till ”räddningsbil”
Diplom efter avklarad tur

Anmälan är bindande, och ingen ångerrätt gäller för idrottsevenemang. Det går bra att sälja vidare sin startplats om man skulle få förhinder, namnbyte kostar 250 kr och ska meddelas Abloc.

Covid-19
Vi följer givetvis Folkhälsomyndighetens rekommendationer, därför har vi begränsat antalet deltagare till 30 (alltså 15 lag). Kom ihåg att tvätta händerna ofta, och stanna hemma om du är sjuk. Vi älskar kramar, men vi får spara på dem till lite senare.

Frågor?
Vill du övernatta i Varberg fredag-lördag, eller i Kalmar söndag-måndag? Behöver du hjälp med skjuts åt ena eller andra hållet? Vilka däck är egentligen bäst? Hur många bultar finns det i Ölandsbron? Kan man suga på sin cykeltröja istället för att ta en Resorb? Hur skapades universum? Anton finns redo att svara på ALLT på anton@abloc.se.

Fakta

Start
Varbergs fästning i gryningen 8 augusti

Mål
Kalmar slott i solnedgången 9 augusti

Vad?
En Abloc Gravel Journey

Vad är det?
Ett grusvägsäventyr där resan är målet, och målet ligger långt från starten

Etapp 1
240 km

Etapp 2
210 km

Boende
Asa Herrgård, fint ska de va!

Startplatser
max 15 lag à 2 cyklister

Kôstar de nåt?
6 245 kr per lag

Vad ingår?
Övernattning i dubbelrum på Asa Herrgård, 2x lunch, 2x fika, 2x middag, väsktransport Varberg-Asa-Kalmar, gpx-fil och ruttinfo, tillgång till ”räddningsbil” Diplom efter avklarad tur

Anmälan öppnar
8 juli 20:00

Anmälan

Partners