Anmälan

GranGrenna

GranGrenna – ett cykeläventyr för alla sinnen 16/9

När sommar möter höst är det dags för urpremiären av gravel- och landsvägsäventyret GranGrenna. En upplevelse för alla sinnen längs Vätterbygdens trollska vägar mitt i ett av UNESCOS utvalda biosfärområden. Ett äventyr som kommer att ta dig igenom magiska Bauerskogar, böljande äppelodlingar som får dig att undra om du är i Toscana och hela tiden med glittrande vyer över Vättern i fjärran.
Dagen börjar med en lokalrostat kaffe och genomgång i pittoreska Gränna innan vi rullar ut i det småländska äventyret. Under rundan kommer alla sinnen få sitt och det blir fikastopp hos bland annat Bauergården i Bunn, Rudenstams i Äppledalen och Gårdsrosteriet vid Vistakulle. Alla med närodlade njutningar som kommer ge våra utmanade kroppar och sinnen glädje längs vägen.
Och på tal om utmaning så är det närmare 2000 höjdmeter som ska besegras. Vi lovar att det kommer kännas oavsett om du har bestämt dig för en lugn dag med vyerna i fokus eller om du utmanar kompisarna om vem cyklar snabbast. Vilken fart du än håller, kommer du få en dag på de allra bästa grusvägarna i Småland (vissa säger till och med världens…) som vi tillsammans firar med en välförtjänt och matig after bike när vi är tillbaka i Gränna.

Meny
På menyn finns fem distanser att välja mellan. Alla med start och mål i Gränna. Du bestämmer dig på plats hur långt du vill cykla.
GranGrenna 75 km / 1000 höjdmeter
GranGrenna 100 km / 1200 höjdmeter
GranGrenna 155 km / 1800 höjdmeter

GranGrenna Tarmac 145 km/1400 höjdmeter
GranGrenna Tarmac 210km/2000 höjdmeter

Alla rundor går på vackra grus- och landsvägar, traktorvägar, en och annan stig samt några kortare asfaltssnuttar att fiska upp vattenflaskan på. Rundorna är noga utvalda för att maximera vackra vyer och upplevelser samtidigt som det är minimalt med biltrafik. Vägarna är dock öppna för allmänheten och vanliga trafikregler gäller.

Så här går det till
GranGrenna är ingen tävling, utan handlar helt och hållet om upplevelse och äventyr. Farten sätter du därför helt själv. Det går bra att anmäla sig ensam eller som duo. Och det är helt okej att samarbeta med andra längs vägen så länge hornen inte växer ut för långt med onödiga risker som ingrediens.
Fem dagar innan eventet kommer du att få GPX-filer att själv navigera efter. Vi kommer ha cyklande coacher som guidar på rundorna för 100 km respektive 155 km och 145 m landsväg ,för den som hellre vill cykla i grupp och slippa navigera. Guiderna kommer att hålla en snittfart på ca 22 km/h (ca 30km/h landsvägsgruppen).
Under dagen finns vår rullande servicebil längs banan om du får problem med kropp eller cykel. Vi är också själva med som cyklade guider för att se till att alla har det bra.

Tider för fikastopp

10:00 – 12:00 Noens Friluftsbad (48km)
En härlig pärla där Maggan och Mona bjuder på klassisk Abloc-fika som innebär hembakt i form av kolakakor, mjuk pepparkaka, hallongrottor, frallor m.m. Vi toppar det med kaffe från Vista Gårdrosteri och sportdrycken Vitargo från Kalmar.
(Detta fikastopp nås endast om du väljer att köra 155 km)

11:00 – 14:00 Bauergården i Bunn
(efter 14, 30 eller 89 km beroende på runda)
Mitt i den trolska Bauerskogen ligger Bauergården som bjuder på både lokalproducerad lunchfika och en stunds lugn & ro vid sjökanten för trötta kroppar som behöver ladda ny energi.
11:00 – 15:00 Rudenstams Gårdsbutik och Kafé
(efter 37, 61 eller 119 km beroende på runda)
I hjärtat av Äppledalen bjuds det på lokalproducerad äpplemagi i en mängd olika former och färger. Äpplemust och äpplekaka avnjuts till en fantastisk utsikt över det vackra landskapet.
11:00 – 15:00 Vista Gårdrosteri
(efter XX, XX eller XXX km beroende på runda)
Avnjut en kopp lokalrostat kaffe med inspiration från fruktgårdarna i närheten medan du blickar ut över Vista kulle.

Start och mål
08:00 Morgonkaffet är klart och starten öppnar vid torget i Gränna för den som vill ”smyga” i väg lite tidigare.
09:00 Start GranGrenna 100 och 155 km (guidad grupp startar c:a två minuter efter) och landsväg 145km och 210km.
10:00 Start GranGrenna 75 km
15:00 - 19:00 Afterbike i Gränna med varm mat, kall dryck och lokal glass från Grenna Glass. Utlottning och prisutdelning till utvalda prestationer samt summering av dagen klockan 18:00.

Utrustning
Vi rekommenderar att ni cyklar på en gravelcykel eller cyclocross med plats för lite bredare däck alternativt en mountainbike och givetvis ska cykeln vara i bra och säkert skick. Alla deltagare måste ha cykelhjälm. Ta också med en powerbank för att kunna ladda telefon/cykeldator vid behov. Ni måste också ha med er reservdelar för att klara enklare mekaniska bekymmer (pump, reservslang, kedjelås, multiverktyg, lagningslappar, etc.). Tänk också på kläder efter väder. Vi rekommenderar att ta med extra energi och ordentligt med vatten. Det går åt mycket vätska och en hel del ”kräm till benen” under det här äventyret, det finns dock flera fikadepåer där man kan fylla på både mage och flaskor. Under dagen finns en servicebil på standby ifall otur med material eller form skulle vara framme. Vid en allvarlig olycka ringer vi givetvis 112, men om något annat inträffar som gör att ni inte kan fortsätta kommer vi och plockar upp er.

Ditt ansvar som deltagare
Vi har ett fåtal förhållningsregler, det är ditt ansvar som deltagare att följa dessa:
• Detta är ingen tävling, vi cyklar på allmänna vägar och alla trafikregler gäller.
• Vi respekterar våra medtrafikanter.
• Allt vi tar med oss ut tar vi också med tillbaka.
• Du ansvarar själv för att kropp och cykel är i lämplig form för dagen. Deltagande sker på egen risk.
• Du har egen olycksfallsförsäkring.
• Stanna hemma om du är sjuk

Fakta
Plats:
Gränna med omnejd
Tid:
16/9, 09:00 – 19:00
Måltider:
Lokalrostat kaffe innan start
Tre depåer med närproducerat fika i form av kakor, frallor, frukt, juice, saft, kaffe
Afterbike med varm mat toppat med kall dryck och magisk glass
Övrigt:
Prisutdelning där alla deltagare har chans att vinna fina priser från våra partners
Möjlighet till uppfriskande bad vid Vättern

Samarbetspartners:
Jönköpings CK, Grenna Glass, Bauergården, Rudenstams, Vista Gårdsrosteri m.fl.

Tips på boende:
Västanå Slott, Grenna Hotell, First Camp Gränna Bauergården

Ta med:
Cykel i gott skick med minst 35 mm breda däck, cykeldator (eller mobiltelefon för navigering), hjälm, extra slang och enklare verktyg. Vill man vara på den säkra sidan kan en powerbank till telefon och cykeldator vara bra att ha i bakfickan.
Vi har ett antal cykeldatorer från vår partner Wahoo att låna för dagen med alla rundor inlagda. Skriv en kommentar när du anmäler dig om du vill låna, först till kvarn gäller.

Anmälan öppnar på torsdag 27/7

Fakta

Vad?
Ett cykeleläventyr för alla sinnen på grus och asfalt

Var?
I trollska Bauerskogar, bland äppleodlngar och Grevlandskap

När?
16 september

Varför?
För att cykla grus och äta gott tillsammans med andra är det bästa man an göra!

Distans?
75 ,100 och 155 km

Obligatoriskt
Cykel och hjälm i gott skick, en extra slang samt stort fikasug

Antal startplatser?
50st

Samarbetspartners
Jönköpings CK, Rudenstams, Bauergården,, Vista Gårdsrosteri, Grenna Glass

Tips på boende
Grenna Hotell, First Camp Grenna, Hotel Amalias Hus

Anmälan öppnar 27/7

Partners