Anmälan

Grenna Gravel 2024

PM GRENNA GRAVEL 2024

När våren stor i blomning är det dags för andra upplagan av graveläventyret. En upplevelse för alla sinnen längs Vätterbygdens trollska vägar mitt i ett av UNESCOS utvalda biosfärområden. Ett äventyr och lop som kommer att ta dig igenom magiska Bauerskogar, böljande äppelodlingar som får dig att undra om du är i Toscana och hela tiden med glittrande vyer över Vättern i fjärran.

Nytt för i år är att det även kommer att finnas tävlingsklass.
Oavsett klass börjar dagen med en lokalrostat kaffe och genomgång i pittoreska Gränna innan vi rullar ut i det småländska äventyret. Under rundan kommer alla sinnen få sitt och det blir fikastopp för den som vill hos bland annat Bauergården i Bunn, Rudenstams i Äppledalen och Gårdsrosteriet vid Vistakulle. Alla med närodlade njutningar som kommer ge våra utmanade kroppar och sinnen glädje längs vägen.
Och på tal om utmaning så är det närmare 2000 höjdmeter som ska besegras på den långa rundan. Vi lovar att det kommer kännas oavsett om du har bestämt dig för en lugn dag med vyerna i fokus eller om du utmanar kompisarna om vem cyklar snabbast. Vilken fart du än håller, kommer du få en dag på de allra bästa grusvägarna i Småland (vissa säger till och med världens…) som vi tillsammans firar med en välförtjänt afterbike när vi är tillbaka i Gränna.

Meny
På menyn finns tre distanser att välja mellan. Alla med start och mål i Gränna.
Grenna Gravel 75 km / 1000 höjdmeter
Grenna Gravel100 km / 1400 höjdmeter
Grenna Gravel 145 km / 1800 höjdmeter tävlingsklass för den som vill med giltig licens)

Alla rundor går på vackra grus- och landsvägar, traktorvägar, en och annan stig samt några kortare asfaltssnuttar att fiska upp vattenflaskan på. Rundorna är noga utvalda för att maximera vackra vyer och upplevelser samtidigt som det är minimalt med biltrafik. Vägarna är dock öppna för allmänheten och vanliga trafikregler gäller.

Så här går det till
Grenna Gravel är både ett träningsäventyr och tävling. Vad du än väljer kommer det att bli upplevelse och äventyr utöver det vanliga. Farten sätter du helt själv. Det är helt okej att samarbeta med andra längs vägen så länge hornen inte växer ut för långt med onödiga risker som ingrediens.
Fem dagar innan eventet kommer du att få förslag på GPX-filer att själv navigera efter. Det är inte obligatoriskt att följa föreslagen rutt men det är obligatoriskt att köra segmenten och framför allt besöka fikastoppen. Vänligen notera att det bara är på segmenten som det är tävling i tävlingsklass, övriga sträckor är transportsträckor. Vi kommer ha cyklande guider på rundorna för 100 km respektive 145 km, för den som hellre vill cykla i grupp och slippa navigera. Guiderna kommer att hålla en snittfart på ca 22 km/h.
Väljer du tävlingsklass kommer tiden tas på 6-7 st noga utvalda segment och det är ett krav med giltig tävlingslicens (det går att lösa licens och engångslicens här), att du använder träningsappen Strava under loppet alternativt laddar upp passet ifrån din cykeldator och att du godkänner att vi får ta del av din data ifrån dagen och att du är i mål senast klockan 16.
Under dagen finns vår rullande servicebil längs banan om du får problem med kropp eller cykel. Vi är också själva med som cyklade guider för att se till att alla har det bra.

Prel. tider för fikastopp

10:00 – 12:00 Noens Friluftsbad (48km)
En härlig pärla där Maggan och Mona bjuder på klassisk Abloc-fika som innebär hembakt i form av kolakakor, mjuk pepparkaka, hallongrottor, frallor m.m. Vi toppar det med kaffe från Vista Gårdrosteri och sportdrycken Vitargo från Kalmar.
(Detta fikastopp nås endast om du väljer att köra rundan 145 km)

11:00 – 14:00 Bauergården i Bunn
(efter 14, 30 eller 89 km beroende på runda)
Mitt i den trolska Bauerskogen ligger Bauergården som bjuder på både lokalproducerad lunchfika och en stunds lugn & ro vid sjökanten för trötta kroppar som behöver ladda ny energi.

11:00 – 15:00 Rudenstams Gårdsbutik och Kafé
(efter 37, 61 eller 111 km beroende på runda)
I hjärtat av Äppledalen bjuds det på lokalproducerad äpplemagi i en mängd olika former och färger. Äpplemust som avnjuts till en fantastisk utsikt över det vackra landskapet ingår i startavgiften Och passa gärna på att köpa till något mer av godsakerna.

Start och mål
08:00 Morgonkaffet är klart och starten öppnar vid hamnen i Gränna för den som vill ”smyga” i väg lite tidigare.
09:00 Start Grenna Gravel 100 och 145 km
10:00 Start Grenna Gravel 75 km
15:00 - 18:00 Afterbike i Gränna med mat, kall alkoholfri dryck ifrån Carlsberg, äppelcider ifrån Rudenstams och lokal glass från Grenna Glass och en minst en lokalproducerad Wrap i samarbete med Mat Runt Grännaa . Utlottning och prisutdelning till utvalda prestationer.
17:00 Prisutdelning tävlingsklass.
17:30 Målet stängs.

Utrustning
Vi rekommenderar att ni cyklar på en gravelcykel eller cyclocross med plats för lite bredare däck alternativt en mountainbike och givetvis ska cykeln vara i bra och säkert skick. Alla deltagare måste ha cykelhjälm. Ta också med en powerbank för att kunna ladda telefon/cykeldator vid behov. Ni måste också ha med er reservdelar för att klara enklare mekaniska bekymmer (pump, reservslang, kedjelås, multiverktyg, lagningslappar, etc.). Tänk också på kläder efter väder. Vi rekommenderar att ta med extra energi och ordentligt med vatten. Det går åt mycket vätska och en hel del ”kräm till benen” under det här äventyret, det finns dock flera fikadepåer där man kan fylla på både mage och flaskor. Under dagen finns en servicebil på standby ifall otur med material eller form skulle vara framme. Vid en allvarlig olycka ringer vi givetvis 112, men om något annat inträffar som gör att ni inte kan fortsätta kommer vi och plockar upp er.

Ditt ansvar som deltagare
Vi har ett fåtal förhållningsregler, det är ditt ansvar som deltagare att följa dessa:
• Vi cyklar på allmänna och privata vägar och alla trafikregler gäller.
• Vi respekterar våra medtrafikanter.
• Allt vi tar med oss ut tar vi också med tillbaka.
• Du ansvarar själv för att kropp och cykel är i lämplig form för dagen. Deltagande sker på egen risk.
• Du har egen olycksfallsförsäkring.
• Rätt att delta i tävlingsklass har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 15 år och innehar tävlingslicens, motionslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället. Engångslicens kostar 65kr och kan endast tecknas här.
• Stanna hemma om du är sjuk

Fakta
Plats: Gränna med omnejd
Tid: 11/5, 08:00 – 18:00
Måltider: Lokalrostat kaffe innan start
Två till tre depåer med närproducerat fika i form av kakor, frallor, frukt, juice, saft, kaffe
Afterbike med lokalproducerad wrap ifrån Mat Runt Gränna toppat med kall dryck och magisk glass

Övrigt:
Prisutdelning där alla deltagare har chans att vinna fina priser från våra partners
Möjlighet till uppfriskande bad vid Vättern

Samarbetspartners:
Grenna Glass, Bauergården, Rudenstams, Vista Gårdsrosteri, Destination Jönköping, Mat Runt Gränna, Craft, Trek, Wahoo m.fl.

Tips på boende:
Västanå Slott, Grenna Hotell, Gränna) Bauergården

Ta med:
Cykel i gott skick med minst 35 mm breda däck, cykeldator (eller mobiltelefon för navigering), hjälm, extra slang och enklare verktyg. Vill man vara på den säkra sidan kan en powerbank till telefon och cykeldator vara bra att ha i bakfickan.
Vi har ett antal cykeldatorer från vår partner Wahoo att låna för dagen med alla rundor inlagda. Skriv en kommentar när du anmäler dig om du vill låna, först till kvarn gäller.

Priser:
Early Bird - 28/3 - 4/3
75 km Motion - 495kr
100 km Motion - 495kr
145 km Motion - 595kr
145 km Tävlingsklass - 695kr

Early Bird - 5/3 - 29/4
75 km Motion - 595kr
100 km Motion - 595kr
145 km Motion - 695kr
145 km Tävlingsklass - 795kr

30/4 - 11/5
75 km Motion - 695kr
100 km Motion - 695kr
145 km Motion - 795kr
145 km Tävlingsklass - 895kr

Fakta

PM GRENNA GRAVEL
https://drive.google.com/file/d/1rmCK_DoMW9B2Yd0xukRWGdWVoNPrFj4C/view

Vad?
Ett cykeleläventyr för alla sinnen på grus och asfalt för både motionären och tävlingscyklisten

Var?
I trollska Bauerskogar, bland äppleodlngar och Grevlandskap

När?
11 maj

Varför?
För att cykla grus och äta gott tillsammans med andra är det bästa man an göra! Och att vi tycker det är kul att testa in en loppform.

Distans?
75, 100 och 145 km

Obligatoriskt
Cykel och hjälm i gott skick, en extra slang samt stort fikasug. Licens ifrån SCF om du vill vara med i tävlingsklass

Priser Early Bird
Early Bird - 28/3 - 4/3 75 km Motion - 495kr 100 km Motion - 495kr 145 km Motion - 595kr 145 km Tävlingsklass - 695kr

Samarbetspartners
Jönköpings CK, Rudenstams, Bauergården, Vista Gårdsrosteri, Grenna Glass

Tips på boende
Grenna Hotell, First Camp Grenna, Hotel Amalias Hus, Bauergården

Anmälan öppnar söndag 18/2