Anmälan

Abloc Challenge Utvandrarleden

Den 14/8 befinner vi oss i Smålands inland. Denna dröm om röda stugor, djupa skogar, mörka näckrosfyllda vattendrag och kanske framför allt stenmurar. Stenmurar som vittnar om hårt slit och mången böjd rygg. Dit ska vi nu. Mitt ut i ingenstans.

Vi förflyttar oss i utvandrarnas spår från Korrö istället för fädernas mellan Sälen och Mora. Tillsammans tar vi oss an en utmaning på 115 km stig och grus i ett försök att bemästra naturen som under 1800-talet fick tusentals smålänningar att emigrera till Amerika. Det är vackert så det förslår, men kanske förstår vi efteråt varför Karl-Oskar och Kristina tog båten.

Rutten går från Korrö i djupaste Småland genom författaren Vilhelm Mobergs hembygd och passerar kända byar och platser från Mobergs världsberömda bok "Utvandrarna". Ljuder, Åkerby, Långasjö, Korpamoen, Moshult och Duvemåla, ja ni förstår.

Kanske kommer du någon gång under färden att känna ”Jag tyar inte mer”, men ge inte upp, för Abloc-fika med Maggans kolakakor väntar runt krönet, liksom afterbike, sköna skrönor, härliga vänner och traditionsenlig prisceremoni.

Så här går det till
Dagen startar och avslutas på Korrö. Mitt i den strömmande Ronneybyån ligger den historiska hantverksbyn med restaurang och vandrarhem. Här inleder vi med en god kopp kaffe och genomgång innan vi rullar ut på äventyret.

Under dagen finns två mtb- fartgrupper som leds av våra härliga vänner Calle o company. Längs vägen blir det fina tips, skrönor och fartsegment för den som gillar att vrida ur trasan. Vill du cykla gravel har vi två riktigt fina sträckor på 83km eller 135km till dig som är i anslutning till mtb-banorna med fika och service.

Vill du cykla i grupp kan du välja att cykla själv med hjälp av GPX-fil som vi delar. Det finns även möjlighet att hyra en cykeldator från vår partner Wahoo som gör det busenkelt att hitta.

Vid vackra Grimsnäs Herrgård efter ca 25 km har vi dagens första stopp. Där blir det fika med välsmakande närproducerat tilltugg. Äventyret fortsätter sedan genom Skruv, Moshult och Duvemåla. Kanske bjuder Calle på skönsång om ni ber fint. Får han vind i seglen kan nåt lämpligt av Evert Taube eller 50 Cent pigga upp.

Vid Djupasjön i Yxnanäs efter ungefär 75 km kommer Maggan och Hasse servera hembakt fika med kolakakor, sockerkaka och hallongrottor ihop med stora leenden och nyrostat kaffe från Balck Coffee.

Sjöarna längs rundan är många, ett dopp eller två mellan segmenten kommer att erbjudas och rekommenderas. Under dagen finns en servicebil på standby om någon får problem med kropp eller cykel.

Vid målet på Korrö blir det traditionsenlig afterbike. Här kommer det att serveras en närproducerad middag i fantastisk miljö. Dagen avslutas med klassisk prisutdelning.

Anmälan
Anmälan öppnar 15 juli 18:00 och priset per person är 545 kr. I det ingår guidning, 3 fikadepåer, afterbike med middag, gpx-fil och ruttinfo, tillgång till servicebil och diplom efter avklarad tur.

Anmälan är bindande, och ingen ångerrätt gäller för idrottsevenemang. Det går bra att sälja vidare sin startplats om man skulle få förhinder, namnbyte kostar 100 kr och ska meddelas Abloc.

Utrustning
Du väljer själv vilken typ av cykel du vill köra på, så länge den är i bra och säkert skick.
Vi rekommenderar en MTB på mtb-slingan för komfortens skull och grusvägscykel eller cykelcross på gravelrundorna.

Alla deltagare måste ha cykelhjälm. Ta gärna också med en powerbank för att kunna ladda telefon/cykeldator vid behov om du väljer att cykla själv. Ni måste också ha med er reservdelar för att klara enklare mekaniska bekymmer (pump, reservslang, kedjelås, multiverktyg, lagningslappar, etc.). Tänk på kläder efter väder.

Vi rekommenderar att ta med extra energi och ordentligt med vatten, gärna både flaska och en vätskeryggsäck. Det går åt mycket vätska och en hel del ”kräm till benen” under det här äventyret, även fast det finns flera fikadepåer där man kan fylla på både mage och flaskor.

Under dagen finns en servicebil på standby ifall otur med material eller form skulle vara framme. Vid en allvarlig olycka ringer vi givetvis 112, men om något annat inträffar som gör att ni inte kan fortsätta kommer vi och plockar upp er.

Cykeldator från vår partner Wahoo med rutten inlagd går att hyra för 350 kr.

Frågor
Undrar du över något? Behöver du någonstans att sova? Tips på samåkning? Bara maila oss på event@abloc.se så hjälper vi till!

Fakta

Vad?
Ett utmanande cykeläventyr i utvandrarnas fotspår

Var?
Korrö, mitt i hjärtat av Småland mellan Kalmar, Karlskrona och Växjö. Ca 2 timmar i bil ifrån tex Malmö, Jönköping och Halmstad.

När?
14 augusti

Samling
9:00 för genomgång, vi rullar iväg strax därefter

Distans MTB
115 km

Distans GRAVEL
83km eller 135km

Pris
545:-

Vad ingår?
Guidning, 3 fikadepåer, afterbike med middag, gpx-fil och ruttinfo

Anmälan öppnar
Torsdag 15 juli 18:00

Frågor och funderingar
event@abloc.se

Anmälan

Partners