Lucas Erikssons bästa klättringstips

Svenska mästaren och Kungen av Knektås delar med sig av sina erfarenheter inför Abloc Climb Challenge

Idag är det två veckor tills vi kör Klevarest – Abloc Hill Challenge. Utmaningen som vår kära kollega Eric Sjögren kommer att ta sig an är nog det galnaste vi (=Eric) gjort. Att cykla uppför den klassiska Klevaliden i Husvkarna är jobbigt nog att göra en gång, men vi tänkte försöka få ihop 10 000 höjdmeter vilket borde bli runt 72 varv på den bana vi satt ihop.

”Varför?” kan man undra. Ibland finns det inte svar på allt, men några av anledningarna är hylla denna klassiska backe, inspirera till folkhälsa och uppmärksamma Mustschkampen. För just denna dag släpper vi årets Team Mustaschdesign och börjar på riktigt uppladdningen inför #minvätternrundan.

Alla har vi vårt eget berg att besegra och vi vill att vi tillsammans gör detta. Vi bjuder in till fyra olika lokala Abloc Climb Challenge i några av våra favoritbackar. Abloc Climb Challenge kommer vi att köra i Borås (Knektåsbacken), Ulricehamn (grusklättring längs slalombacken), Huskvarna (Klevaliden) och Ekerum (grusbacken upp från havet eller MTB-slinga i Rällaskogen). Startavgiften är 450 kr, varav 150 kr går direkt till Team Mustaschs insamling för prostatacancerforskning. Fika och tilltugg efteråt ingår i startavgiften.

Idag tänkte vi presentera utmaningen i Borås lite närmare.

Backen (som egentligen är två, man kan nå toppen från två håll) går under namnet Knektås och ligger ett par kilometer norr om centrum. Vi pratar om en backe på 2,7 km som bjuder på drygt 130 höjdmeter. Denna backen har lagt grunden för många cyklisters framgångar genom åren och den som är regerande kung av berget är också den regerande svenska mästaren Lucas Eriksson, så vi tog ett snack med Lucas.

Vad tycker du om Knektås?

Det är min favoritbacke på hemmaplan och jag kör här väldigt ofta. Det är inte många backar i södra Sverige som bjuder på denna utmaning och är perfekt för att bygga formen i.

Vilket håll tycker du är tuffast? Tosserydshållet är helt klart hårdast. Här är backen mest ihållande och också brantast. Ifrån Sparsör är det också tufft, mitt i klättringen planar det ut vilket ger chans till lite återhämtning men också viktigt att kunna växla tempo om man vill få en bra tid.

Och du har alltså båda Strava-KOMen?

Ja, men jag har kämpat i flera år för att ta dem. Den tidigare duktiga cyklisten och triatleten Andreas Lindén hade länge rekordet men nu jag lyckats ta det, får se hur länge jag klara att hålla det. Kanske nån som tar över kronan den 30:e.

Hur många höjdmeter har du som mest kört på en dag?

Här hemma har jag som mest fått ihop 2000 höjdmeter. Borås erbjuder många fina vägar med tuffa stigningar. På ett lopp i Italien för några år sedan hade jag över 5000 höjdmeter på cykeldatorn, det var brutalt hårt.

Vad är ditt bästa tips när man vill köra snabbt uppför?

Stressa inte i början vilket lätt gör att du riskerar att spränga dig. Börjar lugnt och fint för att hitta din rytm och öka på slutet om du orkar.

Vilken kadens rekommenderar du? Det är ju väldigt individuellt. Jag brukar försöka hålla en 80-85 rpm vilket väl anses som vare sig för tungt eller för lätt.

Stå eller sitta?

Också det är individuellt. Jag står mycket, kanske 70%, det funkar bäst för mig. Jag tror det är viktigt att variera sig för att hitta ny energi, blir mycket upp och ner i sadeln när jag klättrar.

Kommer du själv vara med på Klevarest - Abloc Climb Challenge? Jag gillar ju utmaningar och detta verkar ju extra trevligt med kombon av klättring, fika, klättring och en god afterbike. Dock drog jag på mig en hjärtmuskelinflammation i vintras och jag har inte fått träna på länge. Nu har jag precis fått gjort ett nytt ultraljud på hjärtat och ett arbets-EKG och fått klartecken att börja träna igen men lugnt. Jag kommer inte ge mig på att utmana Eric denna gång med att nå 10 000 höjdmeter eller förbättra min tid uppför Knektås, däremot är det inte omöjligt att pushar brorsan Jakob att köra medan jag njuter av en god kopp kaffe ifrån Abloc.

Vi tackar Lucas för snacket och hoppas återkomma också med kommentarer och lite tips ifrån den regerande drottning av berget som är Lisa Nordén, som precis som Lucas är regerande svensk mästare. Kanske är det ett tecken…?

Utmaningen i Borås kommer att avslutas med afterbike med burgare eller pizza ifrån Tony's på plats vid Borås GIF där goda möjligheter till parkering och ombyte finns.

Här hittar du mer info och anmälan: www.abloc.se/events/klevarest